Bu Blogda Ara

28 Mayıs 2010 Cuma

İpek Halı Dokuma

Halı ve kilim sanatı, göçebe kavimlerin çadır yaşantısının bir gereği olarak doğmuş ve zamanla yaşam biçimlerini sembollerle ifade eden bir anlatım şekli olmuştur. 
Yapılan dokumalar, resim, heykel, fotoğraf gibi sanat dallarının yerini alan bir araçtır. 
Kadın elinin, gözünün ve gönlünün en güzel ürünlerinden olan bu sanat da her şey gibi değişime ayak uydurmuştur.



İpek Boyama

İpek, doğadan gelen güzel bir hediyedir. 
İpek boyama ise kısaca kumaş üzerine sulu boya yapma sanatıdır. 
Zor ve zahmetli olmasının yanı sıra eser ortaya çıktıktan sonra müthiş bir gurur ve övünç kaynağıdır da… İpek boyama tekniği, ipek dışında her türlü kumaşta kullanılabilir. 
İnce kandıra, ödemiş ipeği, polyester alpaka, şile bezi, ince kumaşlar vb.



İğne Oyası

Milli kültürümüzün kendine özgü niteliklerini yitirmeden, çağdaş boyutlar kazanması için kadın el sanatlarından olan oyaların, günlük yaşantımızda yerini alması, geçmişten gelen bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve zamanla kaybolmaması açısından son derece önemlidir.



Gravür

Gravür, ağaç, metal ve taş bir yüzeye ayrı katlar halinde değişik kabartma ve kazıma resim tekniğidir.
Gravür, kökeni çok eskiye dayanan sanatlardan biridir.Gravür sanatı, özellikle Avrupa’da büyük ustaların denedikleri ve önemli yapıtlarla çeşitlendirip geliştirdikleri bir türdür.



Giyim

Giysinin belirli bir süredeki kullanımı ve bunların yerine farklı olanını elde etme isteği, modanın doğmasına yol açmıştır. 
Hızlı bir yaşam biçimini benimseyen günümüz insanı, bütün değişiklikleri bir ararda yaşamaktadır. Kişileri tanıma biçimlerinden biri de giyimin dışa yansımasıdır. 
Kişilerin giyim zevkleri; estetik ve beğenilerini ekonomik durumlarını mesleki statülerini, gelir düzeylerini öne çıkaran bir unsurdur.



Maket Gemi Yapımı

Pirinç, bakır, alüminyum levhalar, çıta, kontraplak ve yapıştırıcı gibi malzemeler başta olmak üzere detaylar için gerekli pek çok malzemenin kullanıldığı gemi maket yapımında tekne çeşitleri, sandal, yat, kayık, yük gemisinin yanı sıra kruvazör, römorkör, tanker modelleri de uygulanmaktadır. 
Bir hobi branşı olmasının yanında gelir elde etme imkanı da sağlamaktadır. 
Konu başlıkları içerisinde temel bilgiler, modelleme, kullanılan malzemeler, yapım teknikleri yer almaktadır.



Filografi

Çivi ve tel… İsimleri soğuk ancak ikisinin maharetli ellerde şekillenen ve adı sanat olan evliliğinden doğan, hayret verici güzellikteki çocuk; filografi… Çivilerin arasından tellerin geçirilmesi ile objelere estetik görününüm kazandırılması işlemi olarak tanımlanan filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebiliyor.



Fantazi Giyim

Kişilerin dış görünüşü sosyal yaşamın önemli unsurlarından biridir. İnsan, doğası gereği dış dünyayla ilgili ilk izlenimlerini görerek edinir. Bizler de bu anlamda giyimimizle sosyal alanda bu ilk izlenimleri oluştururuz. 
Kıyafetler giyildiği ortama uygunluğuyla kişinin özgüvenini pekiştirir.



Ev Tekstili / Mefruşat

Mefruşat, günümüzde başlı başına bir sektör haline gelmiştir. 
Artık sadece el yapımı değil, fabrikasyon ürünlerde yapılıp, alıcısıyla buluşmaktadır.
Ülkemizde el becerilerini ortaya koymak ve aile ekonomisine katkıda bulunmak isteyen ev hanımları, el emeği göz nuru eserlerini satarak üretime katılmaktadırlar.



Ev Aksesuarları

Ev dekorasyonunu tamamlayan, artık malzemeler ya da parça kumaşlar kullanılarak çeşitli süsleme unsurlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan materyallerdir.
Evde kullanılacak aksesuarlar, aksesuarlarda kullanılacak araç ve gereçler, değerlendirilecek artıklar, aksesuarın evimizdeki yeri ve önemi bulunmaktadır.



El Nakışı

Eski dönemlerde Türk evlerindeki eşyalar arasında dokuma işleri büyük yer tutmaktaydı. Bunlar sandıklarda bir tür aile hazinesi olarak muhafaza edilirdi. Bu işlemelerin anlatım gücünü yalnızca teknik mükemmellik ya da başarılı kompozisyonla açıklamak yanlış olur; asıl bunları işleyenlerin coşkusu, kendilerini sözle anlatmalarına izin vermeyen bir toplumda duygularını, isteklerini, ümitlerini el işiyle dile getirmeleri, bu işlemelere güzelliğini verir.


El nakışı ile ilgili yazılarımıza, modellerimize, nasıl yapıldığına ileride bilgi vericez...
Unutmamak gerekir ki el nakışı sabır, incelik ve zerafet isteyen bir şeydir ve bizde sabırlıyız her şey zamanla inşallah...

Desen Tasarımı

Günümüzde desen tasarımı, günün modasına, o kentin ya da ulusun kültürüne bağlı olarak gelişir. 
Kent kültürünün, popüler yaklaşımından oluşan yeni motiflerle zengin bir görselliğin sunulabileceği tasarım dünyası, eski kültür sembollerinin modern yansımalarını da sunabilmektedir. 
Yansıma her zaman o ‘sembolün’ bir yansıması şeklinde olmayabilir.



Deri Süsleme Sanatı

Deri süslemeciliği, Türk el sanatları içinde en eski ve önemli sanat dallarından biridir. 
Deri malzeme, teknik duygu ve düşüncelerle yoğrularak kültürümüzün özelliklerin yansıtan ürünler ortaya koyması açısından önemlidir. 
Dini kitaplarda da Adem ve Havva’nın cennetten çıkarken sırtlarında pöstekiler olduğuna dair bilgiler vardır...

Çakıl Taşıyla Resim

Çakıl taşlarının süslemede kullanılması yaygın bir tekniktir. Çakıl taşlarıyla resim ise yalnızca çakıl taşları kullanarak tuval üzerinde bir tablo oluşturma tekniğidir. 
İlk etapta işe desen çalışmasıyla başlanır ve daha sonra ardından fon boyama uygulamalarıyla bu teknik geliştirilmektedir...



Porselen Boyama

Evlerimizden dış dünyaya açılan gözümüz oldu cam. Avize oldu karanlıkları aydınlattı, parfüm şişesi oldu mis kokularını yaydı. Sarayları, camileri, duvarları, kapıları, pencereleri, vitrinleri, süsledi. 
Boncuk oldu yakalarımızı süsledi, renk renk, çeşit çeşit tabak oldu, bardak oldu sofralarımızı süsledi.



Cam Boyama

Boyaların farklı tekniklerle ve bir fırça yardımıyla soğuk camın iç veya dış yüzeyine uygulanmasıyla gerçekleştirilen sanattır. 
Bu sanat için; uygun boyutta desen fırçaları, cam boyası, cam obje, su kabı ve ekose yapılacaksa, boya kaldırmayan bant gerekmektedir.



Ahşap Rölyef

Rölyef sanatta farklı bir boyuttur. Çalışma aşamalarında zaman zaman resimle, heykeltıraşlıkla, mimarlıkla ve iç mimarlıkla bütünleşir. 
Çeşitlilik içerdiği için insanı ve ruhu sıkmaz, değişik sanat dallarında da bilgi edinme olanağı sağlar.
Oldukça zengin eski mimari yapılarımız eski Türk evlerimiz, sokaklarımız camilerimiz, çeşmelerimiz rölyef ile ruh kazanır.



Ahşap Boyama

Bir çekirdekle filizlenen ve kuşakları saran bir dostluğun öyküsüdür ahşabın hikayesi… 
Bu hikayenin kahramanı, tüm canlıların uyandığı ilkbaharla uyanır ve kızgın sıcaklarda cömertçe insanoğluna serinleten meyvelerini sunardı. 
Sonbaharda kızıllara bürünen bu kahraman, kışın zarif ve narin bir karlar kraliçesine dönüşür, görenleri kendine hayran bırakırdı...

Oymacılık Sanatı


Hayal gücümüzün, fiziki imkan ve kabiliyetlerimizin el verdiği ölçüde kendimizi ifade etmenin, duygularımızı anlatmanın bir yoludur ahşap oymacılığı…
Ormanda büyüyen bir ağacın kesildikten sonra bittiği düşünülen hayatı, yeniden başlar ahşap oymacılığı sanatı ile...
Ahşabı işlerken ona dokunduğumuzda hissettiğimiz sıcaklık, işlenirken çıkardığı sesler ve kokusu ile hala canlı olduğunu bile hissedebilirsiniz…